073 – 521 22 62 info@vanderveekenrosmalen.nl

Meccano Meester

Supertechneut Lambert van der Veeken maakt met een passie voor techniek mooie modellen met Meccano modelbouw.

Meccano Museum

In de sfeer van een museum zijn de ruim 70 werkende Meccano modellen te bekijken.

Techniek verplicht op basisscholen

De kamer wil het vak techniek verplicht invoeren op basisscholen. Lambert probeert met zijn Meccano modellen kinderen alvast te enthousiasmeren met techniek.

Meccano en Techniek met een vleugje nostalgie

Wij nemen u graag mee naar de tijd van toen en nu, spelen in op de verschillende interesses van leeftijden met betrekking tot techniek. Onze nostalgische ruimte heeft de sfeer van een klein museum waarin een groot aantal unieke miniatuur modellen van grondverzet-, recycling- en landbouwmachines staan opgesteld.

Het werkt als een tierelier…

U kunt hier genieten van enerzijds het speelplezier van vroeger en anderzijds de nooit weg te denken mechanische techniek die in de modellen goed zichtbaar is verwerkt. De modellen zijn gebouwd met onderdelen van technisch speelgoed uit vervlogen tijden. Wie heeft er in zijn jeugd niet mee gespeeld, het alom bekende Meccano, maar ook andere merken kom je hier tegen. Alle modellen zijn echt werkend en tonen ook de werkelijkheid.

Elke leeftijd moet zijn speelgoed hebben

In de sfeer van een museum willen wij mensen enthousiast maken voor de techniek. Een educatieve attractie waar op speelse wijze kennis gemaakt wordt met een wereld vol techniek. Er is een mogelijkheid om in clubverband te bezichtigingen en/of te bouwen, dus zeker ook voor kinderen die graag bezig zijn met deze vorm van techniek. Het is belangrijk om deze kinderen vanaf jonge leeftijd te stimuleren en te interesseren voor technologie. Het verhoogt later het leerplezier, geeft kinderen de kans hun talenten te ontdekken voor hun verdere schoolloopbaan.


Openingstijden, afspraken of meer informatie

Meccano Expo
Vliertwijksestraat 49
5244 NH Rosmalen (N-BR)

E lambert@vanderveekenrosmalen.nl
T 073 52 122 62
M 06 22 52 02 44

Van het één kwam het ander…………

Lambert van der Veeken is op jonge leeftijd begonnen met Meccano. Door zijn passie met techniek heeft hij inmiddels bijna alle machines waar hij de afgelopen 50 jaren mee te maken heeft gehad, op het gebied van landbouw, grondverzet en recycling nagebouwd met dit nostalgisch constructiespeelgoed.

Velen kennen de naam Van der Veeken van de spectaculaire machines die in het openbaar groen in regio Den Bosch en Oss zijn ingezet. In 1949 gestart als loonbedrijf is de onderneming in 65 jaar uitgegroeid tot een dienstverlenend bedrijf voor de hovenier, particulier en bedrijven werkzaam in het openbaar groen. Lambert is dan ook opgegroeid in een wereld van grond bewerken. Vol passie spreekt hij ook over de natuur, het leven in de bodem, compost en het bewerken van de grond met de juiste machines. Hij weet alles van biologisch evenwicht, humus en bacteriën door de jarenlange ervaring met het zelf produceren van compost.

Maar als je met hem begint over techniek is het hek van de dam. Bijna lyrisch kan hij worden als zaagvertandingen, riemaandrijvingen en tandwielen onderwerp van gesprek worden. Een fascinatie voor techniek die al op jonge leeftijd werd gevoed door alle machines om hem heen. Als 8-jarige jongen bouwde hij als zovelen van zijn leeftijd met meccano. Het technisch inzicht liet zich snel zien en op 14 jarige leeftijd stonden zijn eerste maaidorser en pakkenpers al draaiend te pronken op de landbouwbeurs in Liempde. Gebouwd zonder instructies want alles ontstaat in het hoofd. Dat is nu nog zo. Nadat hij als 17-jarige jongen de meccano uit het oog verloor is hij begin 1980, na de geboorte van de eerste dochter opnieuw gegrepen door de wondere wereld van dit technisch constructie speelgoed. Stilzitten was er voor hem namelijk niet bij. Een speciale dressoir kreeg een plek in de woonkamer zodat Lambert kon delen in het prille gezinsgeluk maar toch met zijn technische passie bezig kon zijn. Stad en land reed hij vervolgens af om overal alle Meccano te kopen die er maar te vinden was. Ieder vrij uurtje bouwde Lambert van der Veeken daarna de meest fantastische machines uit het ijzeren speelgoed. Machines waarmee hij zelf in de jaren in aanraking was gekomen. Het gaat hem daarbij om de techniek. Machtig veel plezier kan hij beleven aan het bedenken en realiseren van de specifieke technische processen. In zijn hoofd ontstaat stap voor stap zo’n machine en zijn handen voeren het daarna uit. Nooit met de intentie een model van een machine exact na te bouwen. Het gaat hem om de techniek. En het moet werken ook !

Wie in het heiligdom van Van der Veeken aan de Vliertwijksestraat in Rosmalen binnenstapt, valt van de ene verbazing in de andere. Van aardappelrooier tot een complete recyclinglijn en van dorstkast en zelfbinder, tot een mestinjecteur maar bijvoorbeeld ook een cakewalk. Met behulp van zwakstroom werkt alles ook echt. Lambert van der Veeken schept genoegen in het zoeken naar precies de juiste onderdelen. Hoewel hij kenner bij uitstek is geworden word hij soms zelf nog verrast wat er allemaal van Meccano nog is. Uit het hele land worden hem regelmatig partijen aangeboden die op zolder zijn gevonden of deel uit maken van nalatenschappen. Daarbij soms unieke onderdelen als motortjes en tandwielen. Maar Van der Veeken gebruikt alles wat maar van pas kan komen om de technische processen te kunnen nabootsen. Telrolletjes, vliegengaas en delen van rolgordijnen zijn allemaal al eens verwerkt in de ongelofelijke machines van de Rosmalenaar. Al vele jaren waren de machines regelmatig te zien tijdens braderieën, jaarmarkten en tijdens een speciale kerstshow in de eigen machinehal. Lambert van der Veeken zag daar met eigen ogen dat jong en oud gefascineerd worden door de techniek die achter de machines zit.

Volgens de bouwer is het daarom ook een prachtige manier om kinderen te interesseren voor techniek in een tijd waarin een tekort aan technisch personeel dreigt. Samen met zijn vrouw, die al even enthousiast over de bijzondere Meccano hobby kan vertellen, hebben ze een nostalgische ruimte gecreëerd in de sfeer van een museum. Om zowel jong als oud in aanraking te brengen met het technisch vak is er tevens een kleine ruimte gecreëerd om ook zelf te kunnen bouwen.

Een fantastische belevenis voor jong en oud !

Meccano Nieuws

Meccano Expo

Goed om te weten

Kortom, wij hebben een leerzaam paradijsje en wilt u ook van deze bijzondere verzameling genieten, zwijmelen over vroeger of gaan kijken naar nieuwe toekomstmogelijkheden, dan kunt u bij ons terecht voor:

 

  • bedrijfsuitje
  • scholen
  • familie-uitje
  • kinderfeestje
  • jaarmarkten

Meccano Museum Nederland

Pin It on Pinterest

Share This